Fra Sognebladet: Juni - August 2024:

 

Kære menighed,

Kære menighed,

Det var med stor sorg at vi tirsdag den 14. maj modtog den sørgelige nyhed om, at vores tidligere sognepræst gennem 42 år (1979-2021), pastor Hans Esmark, sov ind efter en længere periode med sygdom og indlæggelser ad flere omgange. Tidligt om morgenen den 14. maj fik jeg beskeden om at p. Hans desværre igen var blevet indlagt på Frederikssund hospital, og at det så ud til at han ikke havde længe igen. Jeg tog samme formiddag ud til hospitalet for at besøge p. Hans, som grundet en del smertestillende medicin ikke var ved bevidsthed. Han modtog de syges salvelse og en sidste velsignelse, og blot få timer senere fik p. Hans fred, og blev kaldt hjem til Faderens evige hus.

At skulle beskrive hvilken forskel ét eneste menneske har gjort, er selvsagt svært at gøre kort, særligt i tilfældet med p. Hans. Der er ingen tvivl om, at han i den grad har betydet utroligt meget for mange mennesker, at hans pastorale omsorg har gjort en forskel for mange mennesker gennem de mange år han nåede at være præst. Han ville den 28. maj have kunnet fejret 47 år som præst. Vi har alle minder om p. Hans, om hvordan han var, og ikke mindst om alt det han har udrettet i sine mange år her i Hillerød. Udover hans store pastorale virke, så er der særligt én ting som man ikke kan undgå at lægge mærke til — navnligt hans meget entreprenante virke som sognepræst gennem alle disse år. Han formåede at sætte et dybt præg på et gammelt lægehus i Møllestræde, som i starten af 1980’erne blev solgt til den Katolske Kirke i Danmark, for sidenhen at blive indrettet som kirke for menigheden her i Hillerød. I marts 1986 havde biskop Hans Martensen så fornøjelsen af at indvie den nye kirke; en kirke som sidenhen har betydet så meget for så utroligt mange mennesker gennem årene; en kirke hvor mange har kunnet komme for at bringe deres glæder og sorger frem for Gud.

Vi har meget at takke p. Hans for, og det vil som sagt være begrænset hvor meget man kan berette om alt det der er sket gennem de 42 år han nåede at fungere som sognepræst her i Hillerød, samt i de år hvor han også virkede som sognepræst i hhv. Helsingør og Ringsted. I dette sogneblad (side 6-9) har vi fundet nogle gamle billeder frem fra de 42 år hvor p. Hans nåede at virke som menighedens sognepræst.

Tak er som bekendt blot et fattigt ord at bruge, men jeg vil alligevel gøre forsøget; så herfra skal der lyde et hjerteligt og stort tak til p. Hans for alt det gode som han fik udrettet i sin tid som præst — må han få den gode tjeners løn hos Gud i Himlen!

 

I Kristus, Pastor Jan